Banebrytende dom om samiske rettigheter i Høyesterett

Høyesterett i storkammer avsa 11. oktober dom i saken om vindkraftutbygging på Fosen i Trøndelag. Høyesterett kom enstemmig til at utbyggingen av Storheia og Roan vindkraftverk er i strid med reindriftssamenes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter art. 27. Dommen er et historisk gjennombrudd for samiske rettigheter. Det er første gang norske domstoler kjenner en utbygging ugyldig på grunn brudd på konvensjonen.

 Advokat Andreas Brønner og advokat Eirik Brønner førte saken for Sør-Fosen Sijte i Høyesterett.

Historisk høy erstatning i Fosensaken

Frostating lagmannsrett har kommet med sin avgjørelse om vindkraftutbyggingen på Fosen. Advokat Andreas Brønner og advokat Eirik Brønner førte saken i lagmannsretten for Sørgruppen i Fosen reinbeitedistrikt. Reindriften ble tilkjent en historisk høy ekspropriasjonserstatning på om lag kr. 90 millioner. Vi fikk også medhold i at det vil være praktisk umulig å drive med reindrift i området hvor vindkraftverk bygges og i en sone på minst 3 kilometer rundt dette. Lagmannsretten har altså konkludert med at områder for vindindustriutbygging tapes fullstendig som beiteområder for reindriften.

Sørgruppen i Fosen reinbeitedistrikt vil heller ha beiteområdet i behold for fremtidige generasjoner enn en stor økonomisk erstatning. Saken er derfor anket til Høyesterett med påstand om at utbyggingen er strid med artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Om saken i media:

https://www.nrk.no/sapmi/reineiere-jubler-ikke-av-90-millioner-kr-i-erstatning-1.15047992

https://www.nrk.no/trondelag/reineierne-anker-vindkraftutbygging-til-hoyesterett-1.15135798

Gratis bistand til EIFs medlemsbedrifter

Alle medlemsbedriftene i Elektronikk Industri Foreningen tilbys 1 times gratis juridisk bistand hos Brønner & Co for identifisering og løsning av juridiske problemstillinger.

Vindkraftutbyggingen på Fosen

Vindkraftutbyggingen på Fosen ble behandlet i Frostating lagmannsrett i desember 2019. Advokat Andreas Brønner og advokat Eirik Brønner representerte Sørgruppen i Fosen reinbeitedistrikt mot Fosen Vind DA og Statnett SF. Frostating lagmannsrett skal ta stilling til lovligheten av konsesjonen og ekspropriasjonstillatelsen som Olje- og Energidepartementet ga i 2013 og utmåle en eventuell ekspropriasjonserstatning til reindriften. Avgjørelsen fra lagmannsretten er ventet i slutten av januar 2020.

Samiske rettigheter ved vassdragsregulering

Brønner & Co har sendt høringsuttalelse til OED sitt forslag til ny vassdragsreguleringslov. Uttalelsen fremhever samenes rett til andel av utbytte fra kraftproduksjonen etter ILO-konvensjonen art. 15 nr. Du kan lese høringsuttalelsen her.

Stjernøysaken til Høyesterett

Saken var den første som ble behandlet av spesialdomstolen Utmarksdomstolen for Finnmark og gjelder eiendomsretten til deler av Stjernøya i Finnmark. Saken er nå sluppet inn til behandling i Høyesterett. Brønner & Co v/ advokatene Geir Haugen og Andreas Brønner representerer Stjernøya reinbeitedistrikt. Saken kommer trolig opp i løpet av våren.

Erstatningsansvar i byggeprosjekt for ansvarlig kontrollerende - ny Høyesterettsdom

Høyesterett avsa den 5. mars dom der spørsmålet var om foretaket som hadde påtatt seg funksjonen som ansvarlig kontrollerende overfor bygningsmyndighetene kunne komme i erstatningsansvar overfor private kjøpere av bygget som følge av mangelfull utførelse av sin kontrollfunksjon. Flertallet på 3 dommere svarte bekreftende på dette.

 

Dommen gir en viktig avklaring på forholdet mellom det ansvarlige foretakets forpliktelser overfor bygningsmyndighetene og det samme foretakets forpliktelser overfor private parter som er involvert i byggeprosjektet. Du kan lese dommen her.

Gjennombrudd for folkerettens urfolksvern i vindkraftsak

Olje- og energidepartementet (OED) har tatt til følge klage på konsesjon til bygging vindkraftverk (180 MW) i Falesrassa i Finnmark. OED har gitt reineierne medhold i at bygging av vindkraftverket vil være i strid med folkerettens urfolksvern. Dette er et viktig gjennombrudd for anvendelsen av folkeretten i saker om naturinngrep der reindriften blir berørt. Advokat Geir Haugen har bistått reineierne i saken.

Du kan lese OEDs avgjørelse her.